tiistai 9. helmikuuta 2021

 Pieni mietäntä Suomalaisesta noituudesta !

En tiedä miksi kaikki luulee, että suomessa ei ole omaa noitakulttuuriaan ja noituutta, vaan luullaan, että se tulee jostain muualta maailmasta ja etenkin itänaapurista ? Itämerensuomalainen mytologia ja Suomalainen Samanismi ovat pääsääntöisesti heti jokaisen huulilla, sitä se on !! Ei ole ! Suomessa on ihan oma noituutensa/noitakulttuurinsa, ihan niin kuin lappalaisilla omansa. (Vaikka lappalaisetkin ovat tulleet suomeen myöhemmin, kuin ns. kantasuomalaiset. Tästäkin toki lappalaiset ovat eri mieltä, mutta todisteita löytyy rutkasti, enkä aijo niitä tänne laitella, jokainen voi itse ne tarkastaa.) Toki itäsuomi/karjala on kuulunnut suomeen aikoinaan, mutta joka puolella suomea on ollut oma noituuden tapansa ja harjoittajansa, eikä pelkästään itäsuomessa tai lapissa niin kuin luullaan. Jokaisessa maakunnassa on ollut useitakin Vahvoja Noitia/tietäjiä  ja pienemmissä vain yksi. (Nykyään vaan näitä Noitia/Tietäjiä ei paljoa ole enään elossa, jotka taitaa sen oikean suomalaisen noituuden.) Jokaisella pitäjällä on ollut omat tapansa tehdä noituutta/taikoja/rituaaleja, ihan niin kuin perinneruokia tai pitäjän ruokia, jokaisella on oma vahva ruoka kultturinsa, sama pätee noituuteen.

 Samanismi on samanismia, ei noituutta vaikka moni ne sekoittaakin keskenään, tai paremminkin yhdistää. Kalevalassakin on noituutta ja nimen omaan suomalaista. Se on ollut suomalaisten pyhä kirja aina, vaikka joku sitä on vääntännykkin satukirjaksi ja kalevalan henkilöitä taruolennoiksi. Ihan samalla lailla voisi sanoa tästä raamatusta, kukaan ei ole nähnyt niitä henkilöitä, etenkään Jumalaa.......

Samanismi ja Noituus kulkee käsikädessä, mutta se ei ole sama asia.  Samanismi on eritysesti Siperiassa tavattava ilmiö, joka esiintyy erilaisten uskonnollisten järjestelmien yhteydessä. Samaani on uskonnollinen speisialisti, joka pitää yhteyttä yliluonnolliseen maailmaan ja henkiin rituaalisen työskentelyn välityksellä ja käyttää usein työssään esittävien taiteiden keinoja.  Suomen lapissa on myös samaaneja , johon tämä samanismikulttuuri on tullut siperiasta....      

    Noituus taasen on yliluonnolisten voimien hallitsemista ja noituuden harjoittaja on Noita.     Suomalaisessa kansanperinteessä Noita tarkoittaa tietäjää, jolle yhteisössä kuuluivat lähinnä hyväntekijän ja parantajan tehtävät.  Noituus on tuonnut erilaisia pelkotiloja kautta aikojen ihmisten keskuuteen, mm. että noituus on ainoastaan negatiivistä ja toisen vahigoittamista yliluonnollisilla menetelmillä ja voimilla. Toki taitava Noita voi niinkin tehdä, koska se siihen pystyy ja kykenee, mutta pääsääntöisesti Noidat ovat niitä hyväntekijöitä ja parantajia, vaikka satukirjat usein vääntää noidan pahemmaksi kuin itse pirun. Noituuden etu onkin se, että pystyy hallitemaan niin pahaa kuin hyvää kaikissa muodoissaan, Noituudessa käytetään niin henkimaailmaa, demoneita, enkeleitä, jumaluuksia, haltioita jne... luontoa unohtamatta. Noituus ei ole uskonto, noituus on synnynnäinen elämänmuoto , ilma jota hengität, puu jota kosketat....

Nottuuden uskomus siitä, että salaisen tiedon omaava ihminen kykenee hallitsemaan yliluonnollisia voimia ja aiheuttaa vahinkoa niiden kautta ihmisille, on luonnut pohjan noituuden käsitteelle, mikä sinäänsä ei ole huuhaata, mutta ei se ole pelkästään vahingontekoakaan.

Kristillisessä Euroopassa, myös Suomessa, varsinkin uudenajan alussa ja myöhäiskeskiajalla oli noitavainoja. Monissa kehitysmaissa noitausko on säilynyt tähän päivään asti vahvana.

Eräs tunnetuipia noituudesta kirjoittava oli Olaus Magnus Gothus, joka kuvasi laajasti suomalaisten noitien taikakeinoja. Suomalaiset noidat/tietäjät myivät mm. tuulta ostettavaksi kauppiaille, jotka kulkivat merillä maasta toiseen tavaraa kauppaamassa:

Noidat antoivat maksun saatuaan heille kolme noiduttua solmua, jotka oli peräkkäin tehty nahkahihnaan, sekä oastuksen, että jos haluat lempeää tuulta, avaa ensimmäinen, jos taas navakamppaa tuulta , avaa toinen, mutta jos avaat kolmannen joudut raivokkaaseen myrskyyn, jossa kuolemakin sai osansa, etenkin ne jotka halveksien ovat kieltäneet, että tuollaisessa solmussa voisi piillä sellainen voima !

Suomalainen tietäjäperinne ei ole lakannut kristinuskon tulon myötä, vaikka käännyttäjät yrittivätkin parhaansa mukaan kitkea vanhoja tapoja niitä yritetään kitkeä tänäkin päivänä vaikka olemme jo 2021 luvulla.                         




              


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti